Skip to main content

14 листопада 2017 року – Всесвітній день боротьби з діабетом

Всесвітній день боротьби з діабетом (World Diabetes Day), що відзначається щорічно 14 листопада, був введений в 1991 році Міжнародною діабетичною федерацією (International Diabetes Federation, IDF) та Всесвітньою організацією охорони здоров’я (World Health Organization) у відповідь на загрозу зростання захворювання на діабет у всьому світі.

З 2007 року Всесвітній день боротьби з діабетом проводиться під егідою ООН. Сьогодні це найбільша в світі компанія з інформування про дане захворювання, що охоплює більше 1 мільярда людей у ​​більш ніж 160 країнах світу. А 14 листопада було вибрано в зв’язку з тим, щоб увічнити заслуги канадського лікаря та фізіолога Фредеріка Бантінга, який народився в цей день в 1891 році, який разом з лікарем Чарльзом Бестом зіграв вирішальну роль у відкритті в 1922 році інсуліну – ліків, що рятує життя людям, хворим на діабет.

Діабет – це хронічна хвороба, яка виникає в тих випадках, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну або коли організм не може ефективно використовувати вироблений їм інсулін. Це призводить до підвищеного рівня вмісту глюкози в крові (гіперглікемії).

У 1922 року молодий канадський вчений Фредерік Бантінг (Frederick Banting) вперше в історії врятував життя, зробивши ін’єкцію інсуліну 14-річному хлопчикові, що страждав важкою ювенільною формою цукрового діабету. Замість того, щоб отримати патент на інсулін і згодом казково розбагатіти, Бантінг передає всі права Торонтському університету. Надалі права на виробництво інсуліну перейшли до Канадської ради з медичних досліджень, і в кінці 1922 року новий препарат з’явився на ринку ліків. Відкриття Фредеріка Бантінга і його колеги Чарльза Беста (Charles Best) врятувало життя мільйонам людей.

У 1923 році, визнаючи першим великим досягнення 20 століття в області біохімії та медицини, Бантингу і Маклеоду (Macleod) була присуджена Нобелівська премія. Заслуги Беста були проігноровані, що надзвичайно зачепило Бантінга, і він добровільно вручив половину своєї Нобелівської премії Бесту.

Довгі століття люди не знали засоба для боротьби з цією хворобою, і діагноз «цукровий діабет» не залишав пацієнтові ніякої надії не тільки на одужання, а й на життя: без інсуліну – цього гормону, що забезпечує засвоєння тканинами глюкози, хворий організм існувати не може і приречений на повільне згасання. І хоча цукровий діабет і до цього дня невиліковний, завдяки інсуліну люди навчилися тримати цю хворобу під контролем. А успіхи вчених в області діабетології останніх років дозволяють оптимістично дивитися на рішення проблем, що викликаються діабет.

Адже сьогодні цукровий діабет, також як атеросклероз і рак, входить в трійку захворювань, найбільш часто призводять до інвалідності та смерті людей. Він характеризується стійким підвищенням рівня глюкози в крові, може виникнути в будь-якому віці і триває все життя. Розрізняють цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) і цукровий діабет II типу (інсулінозалежний).

За даними ВООЗ, цукровий діабет збільшує смертність населення в 2-3 рази і скорочує тривалість життя. До того ж, актуальність проблеми зумовлена ​​ще й масштабністю поширення даної хвороби. За оцінками, в 2014 році на діабет страждали 422 мільйони дорослих у всьому світі в порівнянні з 108 мільйонами в 1980 році. І з кожним роком кількість хворих збільшується.

Особливо катастрофічне зростання захворюваності пов’язаний з цукровим діабетом II типу, частка якого становить більше 85% всіх випадків, і який в значній мірі є результатом зайвої ваги і фізичної інертності. До речі, для його профілактики ефективні прості заходи з підтримки здорового способу життя та правильного харчування.

І щороку, завдяки діяльності Міжнародною діабетичною федерацією, Всесвітній день боротьби з діабетом охоплює мільйони людей у ​​всьому світі і об’єднує діабетичні суспільства 160 країн, з метою підвищення обізнаності про цукровий діабет та його ускладнення. Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції також пропонується державам-членам розробити національні програми по боротьбі з цукровим діабетом і доглядом за особами з даним захворюванням.

До того ж щороку затверджується певна тема Дня, яка безпосередньо стосується осіб з діабетом. При цьому IDF не прагне сконцентрувати всі зусилля на акції одного дня, а розподіляє активність на весь рік. Так, темами Дня в різні роки були слова: «Проблема діабету виходить в світ», «Діабет: проблема будь-якого віку і всіх країн», «Діабет і старіння», «Ціна невідання», «Інсулін для життя», «Діабет і права людини »,« Діабет може коштувати вам нирок. Дійте негайно! »,« Боротьба з ожирінням попереджає діабет »,« Діабет: допомога – кожному! »,« Цукровий діабет у дітей та підлітків »,« Діабет, освіту і профілактика »та інші.